Almanya'daki TÜM üniversitelerin ve yüksek öğrenim kurumlarının YÖK denkliği bulunmaktadır.
Yurtdışındaki yüksek öğretim kurumlarından alınan diplomaların Türkiye’de geçerli olabilmesi için Yüksek Öğretim Kurulu (YÖK) tarafından onaylanarak denklik belgesi verilmesi gerekmektedir. POSEIDON olarak, sizlerin ve ailelerinizin ileride uğrayabileceğiniz telafisi mümkün olmayan durumlarla karşılaşmamanız için aşağıdaki hususlara dikkat edilmesinde büyük fayda görüyoruz.
Yurtdışında eğitim almaya karar veren öğrenci ve velilerin ilk aklına gelen sorulardan bir tanesi “YÖK DENKLİĞİ VAR MI?” olur. YÖK denkliğiyle ilgili uygulamalara geçmeden önce, bu uygulamalarla ilgili genellikle karıştırılan iki önemli başlığı açıklamak isteriz.
1.YÖK tarafından tanınma
2.YÖK denkliği
Tanınma: Tanınma üniversiteler ile ilgili bir durumdur. Yurtdışında gideceğiniz ülke, üniversite, üniversitenin fiziki yapısı, kadro yapısı, eğitim uygulamaları vb kriterler incelenerek üniversitelerin uygunluğuna ve eğitim kurumunun üniversite vasfı taşıyıp taşımadığına karar verilir. Bir diploma için denklik başvurusu yapabilmeniz için öncelikle diplomayı aldığınız üniversitenin YÖK tarafından tanınıyor olması gerekir. Genellikle devlet üniversiteleri ile geçmişi olan özel üniversiteler YÖK tarafından tanınır.
Denklik: Denklik almış olduğunuz eğitimin içeriği ile ilgili bir konudur. Temel olarak anlamı eğitiminiz boyunca almış olduğunuz zorunlu derslerin ve içeriklerinin, Türkiye’de aynı bölümün zorunlu dersleri, içerik ve yoğunluklarıyla uyumlu olması aranır. Bu uyum ve uygunluk varsa aldığınız diplomaya denklik verilir. Bu uyumun olmaması durumunda ise, eksik görülen dersleri Türkiye’de bir üniversitede almanız ya da denklik sınavına girmeniz istenebilir. Denklik sınavında 100 üzerinden 50 puanı almanız durumunda diplomanıza denklik verilir.
Avrupa Birliği ülkeleri, Amerika, Kanada, İngiltere ve Avustralya’da okuyan öğrencilerin YGS barajını geçmelerine gerek olmadığı YÖK tarafından duyurulmuştur ancak POSEIDON olarak yurtdışında üniversitenize başlayacağınız yıl YGS’ye girerek, okuyacağınız bölümle ilgili barajı (TM, MF, TS, DİL) geçmenizi şiddetle tavsiye ediyoruz.